Break ve Exit Komutu

Break
Break komutunu, swtich komutundan çikmak için önceki derslerimizde görmüstük. Komutun kendine özgü bir kullanimi daha vardir. Break komutu bir döngünün içinde çalistirilirsa o an o döngü biter. Bir goto gibi islem gördügünü de söyleyebiliriz. Break kullaninca program döngüyü bitirir ve döngünün sonundaki satirdan çalismaya devam eder. Bir örnek verelim.






//break.cpp
//break komutunu kullandik.


#include

main()

{

for (int x = 1; x <= 10; x++) {
if (x == 7) {
break;
}
cout<< x << " ";
}
}



Iste örnegimizde gördügünüz gibi. X 7''ye esit olunca break; döngüyü bitiriyor ve döngüden sonraki satiri çalistirmaya basliyor.


Exit

Hayati hata durumlarini ele almak için exit() fonksiyonundan yararlanilir. Bu hatalar main() fonksiyonunu return ile normal olarak sonlandirilmadan önce olusabilir. Exit() fonksiyonu, durum degerini bir tam sayi parametre olarak döndürür.

Exit() ile özel bir degerin gönderilmesi bazi islemler yapmasi için kullanilabilir. Örnegin program komut satirinda kullaniliyorsa ve durum degeri bazi hatalari gösteriyorsa, isletim sistemi bunlari mesaj olarak yazabilir. Exit() fonksiyonu programi sonlandirmanin yaninda, tüm bekleyen yazma islemlerini tamamlar ve açik tüm dosyalari kapatir.

Exit() fonksiyonunu kullanirken kullanmamiz gerek kütüphaneler ise process.h ve stdlib.h tir.

0 yorum: